Tvätta håret

Den skäggiga trenden är här för att stanna

Det är verkligen en trend som verkar ha kommit för att stanna. För 40 år sedan var skägget var mans kännetecken och för vissa deras signum. Den trenden har verkligen kommit tillbaka, men inte på det ”flummiga” 70-talets vis. I dag är skäggen verkligen prydliga och snygga på ett helt annat sätt än när det senast var på modet. Skägg har ju alltid varit männen domäner, det är ändå lite svårt för kvinnor att slå männen i denna gren. Visserligen finns det väl än och annan som man faktiskt kan kalla ”skäggiga damen”, men de är verkligen undantagen som bekräftar regeln. Ingen kvinna med självaktning har något skägg att komma med.

Dessa olika skägg ser vi numera

Och vilka skägg vi ser idag; tre-dagars-skägget som klär de allra flesta män. Ofta tänker vi här kostymklädda män med tre-dagars-skägg och solglasögon. Vi hittar dem oftast i storstäderna medan de kryssar mellan viktiga businessmöten och flyg-, eller taxiresor, mycket, mycket busy.

Sedan ser vi skägget som hålls mycket strikt till området kring munnen, det är skägg endast ovanför läpparna och hakan medan resten är rakat. Inte så sällan ser vi den typiska journalisten, eller kulturmannen som spelar Cornelis Wresvijk hemma på kvällarna och har ett skrivande arbete på någon redaktion eller reser på fina frilansuppdrag.

Det är sällan man ser skägg som täcker hela ansiktet, men det förekommer. Ofta tänker man sig i så fall en professor som mest hänger över sina böcker, eller i vit rock på något laboratorium. Då brukar skägget vara några centimeter långt och täcker så gott som hela nedre delen av ansiktet. Inte så sällan har han dessutom halvlångt, rufsigt hår eftersom han knappt hinner gå till någon barberare. Och det är just det som är barberarens uppgift; att snygga till både hår och skägg så att männen kan behålla frisyr och skägg till något snyggt och fint att vila ögonen på.

Större efterfrågan på barberare

Det var ett tag som barberare nästan försvann som yrke. Ända sedan 1970-talet tog slut och det blev hopplöst ute med skägg under hela 80-, 90- och 00-talet förde de en tynande tillvaro på några bakgator, och bakom märkt tonande fönsterglas, till att idag poppa upp i de mest fashionabla kvarter man kan tänka sig. Barberare har blivit poppis igen. Kanske inte så mycket i landsorten och i små städer där de fortfarande gömmer sig på någon avsides bakgata och bakom mörkt tonade fönster, men desto mer i storstäderna.

Nu är det inne på nytt med en riktig rakning, och inte sällan med en riktig rakkniv. Bor man i förorten som till exempel i Solna, utanför Stockholm, vill man säkert gå till någon barberare nära ens bostad. Alternativt nära ens jobb så det inte är bökigt att springa till barberaren utan kan slinka in på lunchraster, eller efter jobbet.

27 Apr 2018