Tvätta håret

Arbeta som frisör

Att arbeta som frisör är en dröm för många. Det är ett kreativt arbete, samtidigt som det finns utrymme för mycket intressant socialt samspel med kunderna. Just att ha en god social förmåga anses vara en viktig del av yrket. Många frisörer jobbar aktivt med att skapa relationer och band till kunderna de tar emot. Utöver det är det bra, som tidigare nämnt, att man är kreativ och gillar att skapa. Ett plus kan vara att man är intresserad av mode och styling överlag.

Arbetsuppgifter

De flesta är nog mer eller mindre bekanta med vad en frisör gör. Dock finns det nyanser och detaljer som de flesta kunder inte lägger märke till. Till exempel kan en frisör använda sig av flertalet olika tekniker, kemiska behandlingar samt arbeta med olika typer av uppsättningar eller extensions. En frisör kan även arbeta med brudklädslar, och ibland även med peruker eller tupéer.

De allra flesta frisörer arbetar med både damer och herrar, men har kanske specialiserat sig mot att endast jobba med dam- eller herrhår. Det finns frisörer som i princip uteslutande endast arbetar med en av de båda hårtyperna. Vanligast är dock, som tidigare nämnt, att en frisör klipper både damer och herrar.

En annan arbetsuppgift som frisörer har, är att ge råd och tips kring hårvård och styling. Det här ställer krav på frisörernas kunskaper om de olika produkterna som finns på marknaden.

Hur är arbetsmiljön?

Arbetsmiljön kan skilja sig en hel del olika salonger emellan. Till exempel kanske en salong i Kallhäll (förort en bit utanför Stockholm), ha betydligt lugnare dagar än en som ligger mitt i innerstaden.

Generellt sett kan det finnas problem med att hitta bra arbetspositioner. Det är inte ovanligt att frisörer får problem med nacke, axlar, rygg eller ben. Ett annat arbetsmiljöproblem är risken med att utveckla allergier. Frisörer hanterar dagligen många olika produkter som kan vara allergiframkallande, bland annat vissa typer av schampo, blekmedel eller permanentvätskor.

Många egna företagare

Det är vanligt bland företagare att starta eget. Inte sällan görs det kanske i en förort utanför en större stad, Kallhäll utanför Stockholm som exempel, eller mitt i innerstaden. Det är vanligt att frisörer öppnar sina salonger en bit utifrån en storstad (t.ex. just Kallhäll). Många kunder slipper gärna åka in till staden för att få sin klippning utförd.

Något annat som är vanligt, är att frisörer hyr en stol hos någon som redan har en salong. Ofta har då frisören kunder sedan tidigare, som han eller hon tar med sig till sin nya arbetsplats. Sen är det förstås vanligt bland många företag att anställa frisörer.

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden ser i allmänhet god ut. Enligt Arbetsförmedlingen råder det balans i efterfrågan och tillgång på frisörer. Vissa skillnader finns dock inom landet. I bland annat Lappland och Blekinge till exempel, råder det hårdare konkurrens om jobben än i storstäder som Stockholm eller Göteborg. Den frisör som söker jobb har alltså sannolikt större chans att få det i Göteborg eller Stockholm med förorter (Kallhäll, Bromma, Jakobsberg o.s.v) än i exempelvis Karlskrona eller Kiruna.

Här finns en relativt nystartad salong i ovan nämnda Kallhäll: www.frisörkallhäll.se.

24 Jun 2017