Att bli frisör
Vill du bli frisör? Eller kanske inrikta dig och bli barberare? Den som vill bli frisör har definitivt möjligheter att nischa in sig. Den som lyckas skapa sig ett namn eller ett gott rykte har säkerligen en mycket god karriär att vänta. Men hur gör man egentligen för att bli frisör? Och vad gör man mer exakt?
Arbetsuppgifter
I detalj varierar arbetsuppgifterna givetvis lite grann. En barberare sysslar till exempel mycket med skägg och rakning, medan en damfrisör kan jobba mer med färgning och andra tekniker. Att man nischar sig lite grann är inte ovanligt – men det är också vanligt att man kan ta de allra flesta typer av klippningar. Den som jobbar på en salong har ofta bred kompetens och kan ta hand om klippningar på såväl damer som herrar. Med det sagt, kan man fortfarande ha ett fokusområde – till exempel skägg – och arbeta som barberare.
En vanlig dag på salongen kan man arbeta med att ta emot kunder, tona, färga, klippa, permanenta, tvätta och föna hår. Man kan också till exempel syssla med hårförlängningar eller håruppsättningar. En del erbjuder även massage, hårinpackningar och andra behandlingar.
Utbildning
För att bli frisör behövs utbildning och sedan träning, i stil med de lärlingsperioder som många hantverkare genomgår. För att få grundutbildningen finns det flera metoder man kan använda.
Gymnasium. Det finns gott om gymnasium i landet som erbjuder program med frisörinriktning. Till exempel finns S:t Eriks gymnasium, som ligger mitt på Kungsholmen. Just på Kungsholmen finns dessutom väldigt många frisörer – så kanske finns möjligheten att få en fot in i branschen här?
Privat frisörutbildning. Det finns relativt många privata aktörer som är godkända av branschen att ge en frisörutbildning. Även detta finns exempelvis på Kungsholmen och i många andra delar av Stockholm, samt runtom i landet.
Traineeutbildning. Det finns även möjligheter att få den kompetens som krävs genom att gå en företagsförlagd traineeutbildning. www.barberarekungsholmen.se/ och många andra frisörer och barberare på Kungsholmen och i andra stadsdelar kan erbjuda traineeutbildning.
Oavsett om du väljer gymnasieskolan på Kungsholmen eller en Traineeutbildning i Linköping, kommer du efteråt att behöva göra en färdigutbildning. I praktiken innebär det här att du gör praktik (avlönad) hos ett privat företag. Detta i 3 000 timmar. När timmarna är avklarade man kan göra ett gesällprov. Klarar man detta har man rätt till högre lön enligt kollektivavtal.
Det bör dock kanske nämnas att en frisör eller barberare aldrig blir helt klar i sin utbildning. För att frodas inom yrket krävs att man befattar sig kontinuerligt med fortbildning, inte bara vad gäller tekniker, utan också trender. Den som har arbetat inom yrket i sex år har möjligheten att gå en mästarutbildning och sedermera bli frisörmästare.
Andra inlägg
- Företagsmassage ger välmående i Stockholm
- En skalfasad förhöjer effekten av tandvård i Stockholm
- Personlig vård med tandläkare på Södermalm
- Hållbara hälsokontroller för mental och fysisk balans i Stockholm
- Är jag snål som vill köpa en billig förlovningsring?
- Tänk på detta när du väljer tandläkare i Solna
- Hjältarna som räddar din hårdag med nya frisyrer
- Frisör sökes i Uppsala
- Gör ett klipp hos din frisör i Nacka
- Härligt med solarium i Västerås