Tvätta håret

Estetisk tandvård allt vanligare

Har vårt samhälle blivit mer utseendefixerat? Frågan blir relevant med tanke på att fler och fler väljer olika behandlingar i syfte att se vackrare ut. Det kan handla om att besöka en klinik för att lyfta sin rumpa, det kan handla om en bröstförstoring och det kan handla om att besöka en tandläkare för att få hjälp med att skaffa ett finare leende.

Det senare kan innebära en tandblekning eller att man rättar till en tandrad som upplevs som sned, likväl som det kan innebära att man täpper till en glugg mellan framtänderna. Vi skulle dock inte säga att vi i och med detta blivit mer utseendefixerade idag. Ökningen vi beskrev ovan handlar snarare om tillgänglighet.

Mer tillgängliga tandläkare idag

Ta bara en tandläkare. Hur troligt är det att en tandläkare för tjugo år sedan hade haft lika många patienter som idag - om han bara erbjudit dessa behandlingar? Väldigt troligt, enligt oss. Där har vi också förklaringen. En tandläkare idag har dels kunskapen, dels metoderna och dels också insikten om varför estetiskt tandvård är viktig. Förr så var det främst den senare punkten som saknades; något som i slutändan också drabbade patienterna.

Att för några år sedan försöka få en tid för en tandblekning hos en tandläkare var i stort sett omöjligt. Man togs inte på allvar och man fick vänta extremt länge innan man fick en tid. Särskilt tydligt var detta hos Folktandvården. Idag kan du i stort sett gå in hos en tandläkare på Södermalm, boka en tid för en tandblekning och få en behandling utförd samma dag. Här finns en tandläkare som erbjuder denna typ av behandling.

En tandläkare hjälper dig med annat än tänderna

En annan tydlig skillnad och ett tecken i tiden är att du även kan få andra behanldingar utförda i den trygga miljö som en tandläkare erbjuder. Vanligt idag är att unga personer vill få exempelvis fylligare läppar; något man får genom att injicera fillers i dessa. Fillers är en vätska som innehåller hyaluronsyra och detta ämne ger mer fyllighet - en ihållande sådan: effekten sitter i uppemot ett år. Det slätar även ut huden och det i sin tur attraherar ett äldre klientel som exempelvis vill få slätare hud i pannan och bli av med de rynkor som syns.

Fillers är en säker metod - men den förutsätter att den som injicerar gör rätt. Här kommer alltså tandläkare in i bilden. Tack vare en kort vidareutbildning så kan man även erbjuda fillers - och även botox, i vissa fall - som en del av sina mer estetiska tjänster.

Vi skulle säga att det är ett välkommet steg. Man ler inte bara med sin mun och sina tänder; ett leende inkluderar hela ansiktet och kan en tandläkare erbjuda ett helhetsgrepp så är det enbart positivt.

 

6 Sep 2018