Tvätta håret

Hårtransplantation – vet mer

En hårtransplantation är ett kirurgiskt ingrepp som både män och kvinnor använder sig av. För många kan det vara jobbigt att komma upp i åldern och tappa hår, och många väljer då att lägga sig under kniven för att få tillbaka hår där det har blivit kalt. Det är inte bara äldre som gör en hårtransplantation, utan många yngre tappar sitt hår väldigt tidigt. En hårtransplantation är för många en räddare i nöden.

Om du är en av de många som funderar på att göra en hårtransplantation, kan den här texten förhoppningsvis ge svar på några funderingar. Här går vi igenom hur en hårtransplantation fungerar, om just du är en bra kandidat och var man kan hitta en klinik som gör detta.

Så funkar det

En hårtransplantation är ett förhållandevis litet ingrepp. Det som görs är att kirurgen flyttar hår från nacke och tinningar, där det ofta är mindre önskvärt, till de partier uppe på huvudet där tunt hår ofta ger besvär. De hårsäckar som sitter vid nacken och tinningarna är ”programmerade” att ge hår livet ut. Således kommer hårsäckarna att producera riktigt hår på hjässan och de kala partierna – livet ut. En hårtransplantation, om den görs rätt, är alltså något som endast behövs göras en gång i livet.

Resultaten som en hårtransplantation ger anses av de flesta vara utmärkta, jämfört med de andra tillvägagångsätt som finns. Till exempel finns det många krämer och salvor som sägs främja hårtillväxten, men ofta är det ganska otydliga och vaga resultat som visar sig. Faktum är att en hårtransplantation på kirurgisk väg är det enda sättet idag att behandla håravfall med ett resultat som står sig – permanent.

Vem bör göra en hårtransplantation?

De allra flesta män som lider av tunnhårighet, ärftlig sådan i huvudsak, kan vänta sig goda resultat från en hårtransplantation. Det här gäller även kvinnor. Dock kan vissa kvinnor vänta sig ett bättre resultat än andra. Variationen i slutresultaten är alltså större hos kvinnor än hos män.

Samtidigt beror resultatet, oavsett om det är män eller kvinnor det handlar om, i stor del på en sak: hur mycket hår det finns som går att transplantera, kontra hur mycket hår som behövs för att täcka de kala partierna.

Det här beror på hur mycket hår på tinning och nacke som finns (kallas för DHT-resistent hår). Hur mycket DHT-resistent hår som behövs beror, som tidigare nämnt, på hur mycket som behövs för att resultatet ska anses vara gott. Det som även spelar roll är hur tjockt håret är.

Var kan man göra en hårtransplantation?

En hårtransplantation kan göras i de flesta medelstora städer. Enklast är det naturligtvis om du bor i en storstad, till exempel Stockholm. Bor du i Stockholm kan det räcka med en enkel sökning i valfri sökmotor på ” hårtransplantation Stockholm”, vilket bör ge dig flera relevanta resultat.

Sedan är det en bra idé att sålla lite bland utbudet. I just Stockholm och i andra större städer finns ett ganska stort utbud. Sök gärna runt på klinikernas namn och se om du hittar omdömen eller recensioner från patienter som besökt kliniken. En annan idé är att helt enkelt ringa kliniken och be om referenser, eller att få se före och efter-bilder på patienter.

Här kan du läsa mer om hårtransplantationer: www.hårtransplantation.net.

11 Mar 2017