Tvätta håret

Så matchar du smycken utifrån din frisyr

Det första du med lång hår bör bestämma när du ska välja smycken är om ditt hår ska vara uppsatt eller utsläppt. Ett utsläppt hår tar ofta upp mycket volym i sig, ett par örhängen kan vara helt bortkastade under ett långt täckande hårsvall. Vill du ändå ha örhängen till utsläppt långt hår behöver du satsa på ett par rejäla örhängen, gärna i ett blankt eller glittrande material så att de har en chans att synas trots din svallande frisyr.

Du som väljer att sätta upp håret i till exempel en hästsvans får helt andra möjligheter att visa upp dina smycken. Det är ofta mycket vackert med uppsatt hår tillsammans med matchande halssmycke, örhängen och armband. När du har satt upp håret spelar det mindre roll hur små örhängen du väljer. Du kan du välja smycken efter situation. Om du ska gå på en finare fest passar det bra att stå på lite och våga ta ut svängarna med större smycken som får ta rejält med plats, både när det gäller storleken och materialet. Strass är en klassiker till ett blankborstat rakt hår som samlats till en stram hästsvans eller en tjusig knut.

Om du väljer att ha lösare håruppsättningar med slingor eller lockar som mjukt faller ner, en lite slarvigare mer romantisk frisyr, då får du tänka helt annorlunda med smyckena. Lockar och lösa slingor ramar själva in ansiktet. De kan konkurrera istället för att samspela med stora hängen i öronen och rejäla halsband. Till en sådan frisyr är det bättre att välja mer diskreta örhängen och kanske en enklare halssmyckning utan flera tydliga detaljer, en berlock eller liknande.

Enhetlig look tillbaka

Under många år har det ojämna trendat. Mönstermixat, klara färger matchade med dova och så vidare. Men sen hösten 2016 är nu ton i ton stort igen och färgmatchat är tillbaka och ser ut att stanna ett bra tag framöver.

Det betyder att du som vill se längre ut kan utnyttja modet med en och samma färgskala från topp till tå. När det gäller att mathca smycken och frisyrer så kan du tänka att de två är som accesoarer till en stark färgidé som får mjuka upp - men inte bryta av!

Har du till exempel valt en djurmönstrad byxdress som går hela vägen från axlar till anklarna - välj gärna en frisyr som känns lite vild, en man som funkar ihop med djurmönstret. Fixar du det så kan du matcha med smycken i messing, koppar eller guld. Det ser naturligt ut och gör en enhetlig linje mer mjuk och intressant. Det händer något på vägen mellan anklar och axlar, men det stoppar inte upp som rasslande plastsmycken skulle ha gjort. Ett annan alternativ är att till exempel välja hårspänne i mörkt trä och ett matchande armband.

För dig med kort hår är det nästan alltid fint med örhängen som får dingla mot halsen. Det räcker ofta långt att matcha en kort frisyr med örhängen och ett armband. Både på fest och i vardagen.

10 Dec 2016