Tvätta håret

Viktigt vara fräsch från topp till tå

Att ha fräscht hår är grundförutsättningen för ett snyggt yttre. Har du någon gång gått med halvsmutsigt hår, då vet du hur det känns. Det är inte särskilt fräscht. Och även om det inte skulle synas att håret är mustsigt, känns det så. Det kan till och med klia lite i hårbotten, då är det läge att kolla så du inte har mjäll i hårbotten. När du går hemifrån vill man ju gärna vara så fräsch som möjligt. Har du borstat tänderna? Det är sådant som också kan lägga sin prägel på en hel vardag, att inte ha borstat tänderna. Tyvärr är det inte allt som oborstade tänder åstadkommer. Dessutom kan det ge problem, som karies och infektioner i munnen. Att borsta tänderna är egentligen bara början på en bra munvård. Minst två gånger om dagen ska de borstas; morgon och kväll. Dessutom är det viktigt att använda tandtråd varje gång som du borstar tänderna.

Skölj munnen med fluor

Förutom att borsta tänderna och ta med tandtråd, är det bra att skölja munnen med fluor. Kanske inte just i samband med tandborstningen. Borstar du tänderna med fluortandkräm (vilket du alltid bör göra) räcker det med det. Däremot är det bra att skölja munnen med fluor mitt på dagen. Under dagen kan du också låta en fluortablett smälta i munnen. Då sköter du om tänderna och har möjlighet att sänka tandläkarkostnaderna. Förutom detta bör du också gå regelbundet till tandläkare. Ungefär som när du låter bilen gå genom servicekoll då och då. På samma sätt bör du gå till tandläkaren med jämna mellanrum; en gång på hösten och en gång på våren.

Bleka tänderna

Efter många koppar kaffe och te lär dina tänder behöva en blekning, om du inte vill gå med gula, eller bruna tänder. Då är det allra bästa sättet att gå till tandläkare och be dem bleka dem där. Man kan göra det hemma, och beställa hem något obskyrt medel, som inte är reglerat, eller övervakat, men du vet inte vad du stoppar i munnen. Då är det bäst för din egen säkerhet att låta en tandläkare göra jobbet, så du vet att det går bra och får ett bra resultat. En tandläkare bör dessutom se över dina tänder, så att du inte skadar dem genom att bleka dem. Har du funderat på tandblekning, kan du läsa mer om det här.

27 Dec 2017