Tvätta håret

Vilka är det som arbetar med skönhet?

De flesta som arbetar med större ingrepp, till exempel vad gäller operationer är läkare och sjuksköterskor, men det är även endast kvalificerade sjuksköterskor som utför ingrepp med både fillers och botox. Dels krävs det att personal som arbetar med skönhet har en utbildning som sjuksköterskor eftersom de hanterar sprutor, injektioner och måste ha kunskap om de olika ämnen som de injicerar i människor. Dessutom behöver de sjuksköterskor som arbetar med dessa skönhetsingrepp ha rätt certifiering.

Det är upp till kunden att kolla upp kliniken

Tyvärr är det fortfarande så att det är upp till den enskilda kunden som vill få skönhetsingreppet utfört att ta reda på om kliniken har utbildning och kompetens. Det finns inget riktigt skydd när det kommer till skönhetsingrepp. Blir man missnöjd finns det inga lagar eller riktlinjer för hur man kan få tillbaka pengarna eller hur en domstol ska döma om det blir en rättssak. Detta gäller både plastikoperationer, behandlingar med både filler och botox. Skadas du, har du däremot rätt att få ersättning.

Därför är det viktigt att du själv tar reda på så mycket du bara kan om dem som du funderar på att anlita när det kommer till alla sorts skönhetsingrepp. Detta bör du kontrollera innan du anlitar dem:

  1. Har de rätt kompetens?
  2. Är de anslutna till någon relevant branschorganisation?
  3. Har företaget någon ansvarsförsäkring? Och har de det, se till att läsa ansvarsförsäkringen noga.
  4. Rådgör alltid innan ingreppet med dem som ska utföra det om vilka risker som kan finnas i samband med behandlingen

Tyvärr gäller inte Konsumenttjänstlagen när det kommer till ingrepp på människor. Det är endast om du faktiskt skulle skadas som lagen gäller och du bör få ut skadestånd ur försäkringen. När det kommer till produktsäkerhetslagen borde dem gälla för dessa typer av tjänster. Är det så att företaget inte har informerat dig om risker med ingreppet, som eventuellt skulle ha kunnat få dig att avstå, har du också rätt till ersättning. Det du kan kräva om du skulle bli missnöjd med ingreppet, är att be samma företag göra om ingreppet, eller möjligtvis få pengarna tillbaka.

Därför är det viktigt att kolla upp att de som arbetar med fillers, eller botox har sjuksköterskor och läkare som ansvarar för den medicinska biten och att de har den certifiering som krävs för att få arbeta med de behandlingarna. Bara i Stockholm finns det fler än 30-tal skönhestsalonger som arbetar med botox. Läs mer om botox på: http://www.botoxstockholm.nu.

10 May 2018